Egyéni értékelést és bánásmódot igényelnek a mai munkavállalók

A cégek elfelejthetik azokat a múlt században alkalmazott foglalkoztatási modelljeiket, amelyek a jól kiszámítható munkaerőpiaci környezetben anno működőképesek voltak. Hiszen, ma már sokkal inkább a meritokrata, azaz egyéni képességeken és tehetségen alapuló értékelést és ösztönzést igénylik a munkavállalók – mutat rá a jelenlegi trendre az Adecco Csoport, a világ egyik legnagyobb humán erőforrás szolgáltatásokat nyújtó cége.

A textilipart alapjaiban megreformáló szövőszéket ugyan 1810-ben találták fel, ezt követően azonban „röpke” 35 év kellett, amíg valóban elterjedt és forradalmasította a gyártást, mivel a gépeket kezelő mérnököket nem igazán érdekelte a textilgyártás. Ehhez képest ma már olyan rohamtempóban zajlik a technológiai fejlődés, hogy 5 évente új képességekre van szükség. „A cégek ma már nem engedhetik meg maguknak, hogy ugyanazt a munkakörnyezetet biztosítsák dolgozóik számára, mint akárcsak 10-20 évvel ezelőtt, mivel ezek a modellek ma már a cégek jelentős részénél nem működőképesek, és a munkavállalók többségének igényeihez sem igazodnak. Így tehát inkább csak erőforrás pazarlás – anyagi és humán oldalon egyaránt” – hangsúlyozta ki Stefano Longo, a magyarországi Adecco Kft. ügyvezető igazgatója.

A korábban jellemző stabil, jól előrejelezhető munkaerőpiachoz képest ma már a dinamikus változás, a kiszámíthatatlanság jellemző. Ehhez a cégeknek is igazodniuk kell, és olyan munkakörnyezetet és munkavállalói ösztönzőket kell alkalmazniuk, amelyek lehetővé teszik a meriotakrata, tehát az egyéni képességeken, tehetségen és igényeken alapuló értékelést” – hangsúlyozta ki a szakember.A jövő munkavállalóinak képességei és képzettségei
„A dinamikus változás természetesen mindkét – a munkáltatói és a munkavállalói – oldalt egyaránt érinti. Azt szokták mondani, hogy a jövő állása még meg sem született, hogyan lehetne így felkészülni arra, hogy milyen tudásra, ismeretekre és képességekre lesz szükség 5-10 vagy akár 20 év múlva. A technológia fejlődését látva mégis viszonylag jól behatárolhatók azok a szakismeretek és személyes képességek, amelyekre a jövő munkaadóinak és munkavállalóinak leginkább szükségük lehet” – mondta el Stefano Longo.

Adecco Inovantage
Az Inovantage negyedéves kiadvány Közép-Európa és régióinak munkaerőpiaci, gazdasági és oktatási irányait, ezek kapcsolatait, összefüggéseit, valamint a cégekre és a társadalomra gyakorolt hatásait értékeli és mutatja be.

Inovantage

Vajon milyen változások vannak a munkaerőpiacon? Vajon milyen trendek jellemzik a régiónkat? Ilyen és hasonló kérdésekkel foglalkozik az Inovantage, az Adecco legújabb kiadványa. Az Inovantage egy negyedéves report, amely arra hivatott, hogy bemutassa a munkaerőpiaci, gazdasági és oktatási irányokat, ezek kapcsolatait, összefüggéseit, valamint a cégekre és a társadalomra gyakorolt hatásait.

Fotó: Zhen Hu on Unsplash

RelatedPost

Mondja el véleményét!