A Tesco már több mint 100 millió forintot költött a dolgozói oktatására

A Tesco munkáltatóként hisz a munkatársak folyamatos szakmai fejlesztésében. Az OKJ-s, az államilag elismert más képesítést adó, és a belső továbbképzéseket saját tulajdonú felnőttképző intézményén, a Tesco Akadémián keresztül valósítja meg. Az áruházlánc idén összességében már több mint 100 millió forintot költött a dolgozói oktatására.2018-ban már 2843 Tesco dolgozó szerezett új szakmai ismereteket, vagy lépett teljesen új munkakörbe. A 2018 szeptemberében indult új képzési körben további 955 munkatárs követheti őket többek között eladóként, vevőszolgálati asszisztensként, sütőipari munkásként, emelőgép- vagy targoncakezelőként. A jelentkezés önkéntes, mindössze vezetői támogatás szükséges hozzá. A jelentkezőknek a tanfolyam megkezdéséhez csak az állam által előírt követelményeknek kell megfelelniük, amik rendszerint orvosi alkalmasságot, illetve iskolai előképzettséget írnak elő.

Az OKJ-s minősítésű képzések során az állam által előírt tananyagot és tematikát adaptálják a Tesco belső működésére, így például a boltvezetői képzés esetében is. Ehhez a Tesco értékes gyakorlati helyeket és szakoktatói gárdát is nyújt, ami iskolán kívüli képzőhelyként, többek között a szakképzési centrumok számára is előnyös lehet. A nemzetgazdasági szempontból hasznos, de nem OKJ-s belső képzéseket, mint például az önkiszolgáló kassza kezelői képzés esetében is tette, a Tesco a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával elfogadtatja. A Tesco Akadémia Kft. jelenleg 7 szakmában nyújt engedélyezett OKJ képzést, köztük a bolti hentes, pék, vagy az élelmiszer és vegyi áru eladó.

2018 során az áruházlánc összesen már 46.500 órát fordított munkatársai képzésére, ezzel is támogatva szakmai fejlődésüket és előmenetelüket. A képzések eredményeként arra is volt példa, hogy egy szakképzettség nélküli kolléga először a pékszakmát sajátította el, majd a pék mesterképzést is elvégezve érte el a választott szakmája csúcsát. Érdekes adat még, hogy a 2018 szeptemberi képzési kör targonca- és emelőgépkezelői képzésére nem kevesebb, mint 115 hölgy jelentkezett.

Fotó: rawpixel on Unsplash

RelatedPost

Mondja el véleményét!