Leállították a pedagógus sztrájkot

A pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a Bírósághoz fordul

A PDSZ mai napon 8-10 óráig szervezett sztrájkját leállították azokban a tankerületekben, ahol megállapodás született a sztrájk ideje alatti teendőkről. Az aláírt megállapodással rendelkező tankerületekben jogszerűen kezdeményezhető sztrájk, ezért a PDSZ mindenképpen bírósághoz fordul. – tájékoztatott a szakszervezet.
A MASZSZ törvénytelenségről beszél.


Sajnálattal veszi tudomásul a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), hogy a munkavállalók egy jelentős csoportja nem tudott élni a hatályos szabályok szerinti törvényes jogával, vagyis a szolidaritási sztrájk lehetőségével. A konföderáció visszautasít minden olyan törekvést, amely az alapvető alkotmányos jogok korlátozását célozza.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete március 14-re kétórás szolidaritási sztrájkot hirdetett, amelyre a sztrájktörvény szinte valamennyi munkavállalónak lehetőséget biztosít. Az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ azonban mindent megtett annak érdekében, hogy a munkabeszüntetést adminisztratív eszközökkel megakadályozza, és a sztrájkot ott is törvényellenesnek minősítették, ahol a tankerületi központokkal az elégséges szolgáltatásról sikerült a szakszervezetnek előzetesen írásban megállapodnia.

Ez teljesen elfogadhatatlan, hiszen sérti a jogállamiság elveit. A MASZSZ ezért reményét fejezi ki, hogy a független magyar bíróság legalább utólag elégtételt szolgáltat a sztrájk szervezőnek, és kimondja: alapvető állampolgári jogok gyakorlását egyetlen állami intézmény sem akadályozhatja meg.

Fotó: Taken from Pixabay

RelatedPost

Mondja el véleményét!