Minimálbér: tovább távolodunk Szlovákiától is?

Elképesztő, hogy a magyar kormány minimálbérrel kapcsolatos tavalyi döntése nyomán még inkább leszakadunk Szlovákiától is. Ott jövőre átszámítva nettó 157 ezer forint lehet a minimálbér nettója, ami most nálunk nem egészen százezer forint, de 2020-ra is csak 107 ezer lesz…


Hatszáz euró lehet jövőre a bruttó minimálbér Szlovákiában, de a július 15-i határidőig nem sikerült megegyezniük a szociális partnereknek a legkisebb fizetés mértékéről. A munkavállalók 635 eurót javasoltak, míg a munkáltatók legfeljebb 522 eurót, ezért a kormány dönthet a kérdésről.
Az országban jelenleg bruttó 520 euró a minimálbér, s a munkavállalók közül százezren vannak bejelentve ilyen fizetésre, ami csupán négy százalékos arányt jelent a foglalkoztatottak körében. Ám ha azt 635 euróra növelnék, az már mintegy félmillió embert, tehát a munkavállalók hatodát érintené.

A bruttó hatszáz euró a jelenlegi adózási szabályok szerint 483,22 eurós nettó bért jelentene Szlovákiában, ami a mostani árfolyamon átszámítva 157 ezer forint. Idén a nettó minimálbér ott 520 euró, ami 140 ezer forint körül van. Ami már most is jóval meghaladja a hazai szintet.
Magyarországon ugyanis jelenleg 99 ezer forint, jövőre 107 ezer forint lesz a minimálbér nettó összege. A tavalyi bértárgyalások során ezt a munkavállalói oldalt képviselő konföderációk egy része elfogadta, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) azonban nem írta alá a megállapodást. Így a hazai szabályozás szerint nálunk is a kormány döntött.

A MASZSZ többek között azért utasította el a két évre szóló egyezséget, mert határozott álláspontja, hogy a profitból nagyobb arányban kell részesülniük a munkavállalóknak. A megállapodás ugyanakkor a gazdasági növekedés – és az infláció – mértékére vonatkozó feltételezéseken alapult, miközben máris nyilvánvaló, hogy az árnövekedés üteme egyes társadalmi csoportok fogyasztási kosarát tekintve jelentősen meghaladja a becsült mértéket.

A MASZSZ ugyanakkor kiemeli: nálunk a foglalkoztatottak a szlovákokhoz képest jóval nagyobb arányban kénytelenek beérni a lehető legalacsonyabb jövedelemmel – a minimálbérrel, illetve a szakmunkás bérminimummal –, s ebbe ráadásul bele sem számolják a közfoglalkoztatottakat és az önfoglalkoztató egyéni vállalkozókat.

Szégyen, hogy az egykor az unióhoz csatlakozni kívánó államok között éltanulók voltunk, most pedig sereghajtókká váltunk. A konföderáció szerint elfogadhatatlan, hogy bárkit is a társadalmi minimum szintjét el nem érő fizetésért foglalkoztassanak, ami már tavaly is 121 ezer forint volt.

Fotó: Pech Frantisek from Pixabay

RelatedPost

Mondja el véleményét!